Găseşte curajul de a fi tu însuţi, chiar dacă încă nu ştii cine eşti! (Paulo Coelho)

Despre noi…

ORGANIGRAMA SCOALA RAU ALB 2015-2016

Aşezarea Râu-Alb este atestată documentar la 7 decembrie 1733. Satul este situat la o distanţă de 39Km de Târgoviste, la întâlnirea dealului cu muntele şi s-a dezvoltat pe cursul apei Râu-Alb de la care va împrumuta numele.

Situata la contactul dintre munte si subcarpati, comuna Rau Alb se caracterizeaza printr-o denivelare puternica, ce face trecerea de la ultimele culmi ale Bucegilor si Leaotei la o serie de dealuri peticite cu pasuni si livezi situate la 700-800 m altitudine. Ocupand extremitatea vestica a Subcarpatilor de Curbura, localitatea Rau Alb pastreaza structura specifica subcarpatilor, prezentand o succesiune stransa de sinclinale si anticlinale.

Bazinul hidrografic al Raului Alb este puternic fragmentat, iar raul manifesta o puternica actiune de eroziune si de transfer, care este completata si de alunecarile de teren, ce dau o nota specifica pentru relieful sculptat pe marne si  argile. Climatul temperat continental cu nuante de dealuri inalte este caracterizat de valori mari ale precipitatiilor si valori medii de temperatura. Conditiile climatice permit dezvoltarea pomiculturii si cresterii animalelor.

Teritoriul comunei este alcatuit din soluri brune inchise si brune podzolite care au favorizat dezvoltarea padurilor de gorunet si fageturi. In paduri se gasesc tufe de alun, sanger, paducel. Poienile sint acoperite cu ierburi: margica, rogazul paros, vinarita.

Descoperirile arheologice,crcetarile etnografice si documentare ne indica semne  ale locuirii cai Raului Alb inca din perioada bronzului. In Plaiul cu Morti, 655 m altitudine, au fost gasite “ nu bani ci oase de om,ingropate intre lespezi de piatra aranjate ca in scriu”. Pe podul lui Danila s-au gasit monede dacice.

Insa atestarile documentare oficiale sunt oferite de documentele scrise in cancelaria domnaeasca de la Targoviste. La 1700 Rau Alb apare ca hidronim, la 15 nov 1713 ca hotar “din apa Dambovitei pe din jos de silistea Tataranilor cea veche cum merge asupra raului Alb si trece peste rau pe din jos de pod, pana la drumul cel mare.”

La 7 decembrie 1733 Rau Alb apare ca toponim “precum sa se stie……. ca avand o livede in Rau Alb in Colnic, in care a fost cumparata  de la Padure….au facut un sarindar pe acea livada”

Asezat in nordul comunei Barbuletu,Rau Alb isi are istoria sa legata de raul care il strabate de la un cap la altul pe circa 7 km. Cea mai veche asezare a fost poate in Plaiul cu Morti, documentar insa, este atestata in Colnic, loc in care se afla azi biserica.

Rau Alb este in sat roi, matca fiind Barbuletu, apoi satele transilvanene. Satul a inceput cu 3 familii in Colnic si 3-4 familii de ciobani intre care si Sran Ciobanul, stramosul Ciobanestilor.

Asezarea a evoluat constant, legendele si documentele istorice amintinde despre haiducii Radu Anghel si Muscalu,dar si despre contributia raurenilor la razboaiele purtate pentru eliberare tarii. In cinste eroilor raureni in centrul comunei s-a construit in monument al eroilor.

Raurencele ramase acasa s-au ingrijit de gospodarii si-au crescut copii si-au tesut dorul in frumoase costume populare care au incantat lumea. In 1900 la Paris la Expozitia Universala a fost expusa o marama de la Rau Alb. In 1906 Paraschiva Popescu Cioran a purtat un costum traditional din Rau Alb la Expozitia generala a Romaniei si a fost premiata cu argint.Foarte apreciate au fost in trecut  covoarele tesute in razboi de raurence.

Din 1864 satul Rau-Alb va avea propria conducere administrativ-teritoriala. In 1968 comuna va fi desfiintata si trecuta ca sat la noua unitate administrativa Barbuletu. In aprilie 2004 in urma unui referendum locuitorii Raului-Alb au decis reinfiintarea comunei. In prezent, comuna este formata din satele Rau-Alb de Jos si Rau-Alb de Sus, avand o suprafata de 2469 ha si o populatie de 1743 locuitori.

 

prof. Ghimpu Rodica

admin. Deparateanu Ana-Maria

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un comentariu

Nor de etichete